петък, 7 август 2020 г.

Консенсус има, не достига диалогът

Статията е по чернова писана през май 2014

Ходих на дебат в Червената къща. За пореден път там видях активната част на българското общество, за пореден път се убедих колко малък и затворен кръг е това.

Много се радвам, че ще има такива дебати и моите поздравления за Ваня Григорова и Георги Ганев, че се захващат с тежката задача на първата дискусия. Както се вижда и от далечните изходни позиции, темата е много обширна, и затова разговорът може да потръгне във всевъзможни посоки.

Аз лично съм убеден, че допирните точки са много по-важни от различията. Докато по вторите може да се спори до безкрай, първите са предпоставка към създаване на консенсус и могат да доведат до взаимодействие - каквото трябва да има в едно общество. Затова лично на мен ми се иска да чуя доколко двете страни могат да се съгласят по въпросите за правото на равен достъп - също много обширна формулировка. От друга страна, смятам, че дискусия за начините (политиките) за постигане на (някаква форма на) равен достъп едва ли ще е възможна в рамките на такъв кратък дебат. Затова и се радвам, че темата ще има и продължение.

Радвам се, че видях, че поне частичен консенсус е напълно възможен. За съжаление дискусията беше много по-малко структурирана, отколкото ми се искаше (не по вина на модераторката), но се видя, че има широко съгласие по:

  1. дефицитът на правосъдие;
  2. различните нужди на различните хора и
  3. дефицитът ма гражданско общество.

Радвам се, че видях и хора, които се изказват много обидно един за друг онлайн (това може и да е притеснително само за мен) всъщност когато се видят са усмихнати и се изслушват, дори шегуват. Това е важно, за да можем да имаме едно общество, където въпреки различията, се работи за конкретни цели.

Разбира се за скромните 3 часа, разговорът нямаше как да стигне далеч. Получи се очакваното добро начало за един сезон от дебати. В същото време в мен остана усещането, че в Червената къща повтарят формата на Капитал Интерактив, но на живо.

Това, че има консенсус не е новост. В една моя предишна статия за активизма аз посочих няколко онлайн форума, където всеки може да предлага и обсъжда идеи. Един бърз преглед на YourPriorities и citizen.bg показва, че най-одобряваните идеи са или нуждата от коненсус сама по себе си, или част от идеите, които бяха предложени за референдум, който управляващите все още намират начини да отлагат. Въпреки че именно те имат най-голям опит в България това отношение, те все още не могат да проумеят, че "не се застава пред лавина".

Няма коментари:

Публикуване на коментар