понеделник, 15 юни 2009 г.

Едно общество

Юлиан Попов отново излиза с много хубава статия в Дневник. В нея става дума за неща, които са определящи за обществения живот в България: за история, съжителство, празнуване, култура като цяло а може би и много други неща.

Но останах много изненадан от коментарите и техните оценки. Никога досега не съм виждал толкова разнопосочни читателски мнения в Дневник. А продължавам да мисля, че там е най-интелигентната читателска аудитория от големите български издания. За мен това означава, че Юлиан Попов е напипал слабо място в самосъзнанието на повечето хора.

Аз самият от отдавна съм убеден в правотата на думите му. Българите (както и всички на Балканите) са възпитавани на реваншизъм и национализъм за сметка на съседните страни. Въпрос на лични контакти и обогатяване на мирогледа е да осъзнаеш, че турци, гърци, сърби и македонци (а и не само) са много близки до мисленето и културата ни и навсякъде извън Балканите те са нещо близко и родствено. Само тук различни комплекси и омрази (понякога едностранни: българи недолюбват турците, македонци - българите) ни пречат да осъзнаем близостта си. Но това явно не е оценено от читателите на Дневник, над 1/3 от които са от чужбина. Явно ще трябва да мине определено време докато и при нас узреем за един общ и толерантен прочит на историята, а оттам и останалите отношения.

Голямата грешка на Юлиан е, че и в заглавието и в текста говори за ДПС и политика. Това провокира политическите предразсъдъци на хората и в голяма степен ги прави неспособни трезво да обмислят идеите в текста. А може би много от нас не осъзнават, че в България не живее монолитно общество, а има етнически и религиозни малцинства.

2 коментара:

  1. Всъщност ми се струва, че повечко си чел между редовете от колкото самата статия и като гледам коментарите никак даже не са разнородни, отделно от това турците от Турция са нагли и надменни с всичко и всички в България, турците от България (ако помниш това време се изселваха масово преди години) като си заминаваха взимаха даровете от колеги и приятели и на тръгван ги хвърляха през прозорците и крещяха "500 години сме ви владели, пак ще ви завладеем" - това някакви селяндури, без образование, дето тази държава ги е образовала и изхранвала децата им. За каква толерантност ми говориш, за какъв дълбок призив да загърбваме уж несъществуващата ненавист - хич даже не е имагинерна ненавистта, като ги видя да се лигавят и да осмърдяват Техническия във Варна ми иде с калашников да ида и наред. Идват тук и се държат сякаш са господари на света. Точно както прадядовците си. Да си седят в Турция и да ходят в Германия да учат, не тук. В Германия е безплатно, тук плащат, що не ходят там?
    Без да съм патриот пак мога да ти заявя - не ща ги и де да можеше да ги изселим всичките. Ама не мое. Другия вариант, който се вижда е просто една нощ в югоизточна България да се случи онова, което се случи на остров Кипър. Нищо ще усетим, нито можем да се противопоставим. Но ти тогава разбира се ще ни обясниш че трябва да загърбим междуособиците. И този Юлиан разбира се също, от Лондон разбира се, ще има какво да ни каже по въпроса.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимний, какво знаеш ти за Кипър и защо ти да имаш право да си на територията на България повече от един турчин роден тук (дори не говорим за помаци)? Пък и знам ли, определено българската власт не прави кой знае какво за населението в Югоизточна България, независимо коя част от него, о не-патриоте. Питах ли те вече колко турци познаваш ти лично и колко от тях са надменни, защото като че ли аз имам повече приятели от Турция, отколкото ти извън България.

    ОтговорИзтриване