понеделник, 10 януари 2011 г.

Демография и образование

Едно мнение на Даниел Грос (за когото не бях чувал досега), което споделям и смятам, че при всяка възможност трябва да се повтаря:
За съжаление изглежда, че България съчетава една от най-тежките демографски тенденции в Европа с една от най-слабите образователни системи. Идните поколения не само ще бъдат по-малобройни, но и ще бъдат по-слабо образовани.

Населението на България вече е с около 10% по-малко в сравнение с преди 20 години. При запазване на сегашната тенденция то ще намалее наполовина към 2050 г. Това е по-зле дори в сравнение с Япония. Нивото на образование пък ще бъде много по-зле в сравнение с останалата част на Европа.

Преобръщането на тези две тенденции би трябвало да бъде приоритет за всяко правителство. За нещастие нито един от двата проблема не може да бъде решен с краткосрочни мерки. И двата изискват ресурси и основни реформи. Докато последните не бъдат приложени, България ще е щастлива, ако се отърве само със стагнация вместо с изоставане.
Аз бих го перефразирал така: не толкова циганите са проблем за България (както се палят много хора в страната), а фактът, че образователната система се срива и оставя все повече хора без реална перспектива да се развиват адекватно в обществото.

2 коментара:

  1. Много точно.
    Лошото при решаването на такива проблеми е, че не са "популярни". Т.е. кое правителство ще даде пари сега за нещо, което ще даде отражение след 20-30 години? Или по-точно кое правителство ще вземе от болниците, пътищата, пенсиите ... за да инвестира в благополучието на следващи управляващи?
    Болно мислене.

    ОтговорИзтриване
  2. Не са популярни пред масите с ниска грамотност (и се получава затворен кръг). Защото от личен опит (Германия и Великобритания) и от литературата (САЩ, Корея, Япония) мога със сигурност да кажа, че в по-развити (не съм вярвал, че този израз може да опише разликата между тях и България толкова точно) общества образованието и здравеопазването са сферите в политиката, които са най-внимателно следени от обществото.

    ОтговорИзтриване