вторник, 28 август 2012 г.

Най-неотложната промяна

През 2006 написах първата си статия на политическа тематика. Тогава ме ужасяваше мисълта, че след близо 15 години хаос, България може да бъде обречена на още 7 години безвремие. Сега ме е обзело отвратително усещане за deja vu.

В България има много неща, които не са наред. Много имаме да работим, за да се гордеем от страната, в която живеем. Да се гордеем, не защото сме патриоти, а защото знаем, че ние сами сме изградили собствената си среда такава, каквато я искаме. По един или друг начин това се случва. Безспорно не по най-добрия и не както ни се иска, но едно по едно нещата се променят.

Всъщност пиша този коментар, защото съм твърдо убеден, че ние като граждани трябва да положим общи усилия да променим едно-едничко и ключово нещо, моментът за което ще дойде много скоро. Твърдо съм убеден, че това единствено нещо ще се отрази на хиляди други по-големи и по-важни неща в близките години. Затова ние трябва сега да съберем сили, да положим извънредно усилие, да направим промяна, каквато досега не се е случвала.

За какво говоря? Може би вече сте се досетили, че проблемът, който аз смятам за решаващ е това, което от ЕК наричат "правосъдие и вътрешен ред". Това е нещото, от което зависи силните на деня да уважават останалите, предприемчивите да печелят по справедлив път, престъпниците да се страхуват да убиват, а съдът в Страсбург да не глобява нас за това, че друг не си е свършил работата.

Разбира се тази тема за реда и правосъдието е огромна и сложна. Няма ден, в който в нея да няма скандали. Няма човек, който да не се е сблъсквал с абсурда на българското "правораздаване". Само че в тази безкрайна плетеница има една структура, която държи ключа на всяко по-голямо дело, и чийто ръководител има пълната власт и не е подложен на никакъв контрол.

Тази решаваща структура е прокуратурата (за мандата си Татарчев казва: "Над мен е само Бог"). А вече 20 години нейните ръководители са символ на абсурдите в България. Ако не знаете за тях, достатъчно е да напишете името на някой от тях в Гугъл, за да разберете каква престъпност и арогантност са концентрирани в тези иначе благоразумно изглеждащи личности. Последният от тях беше неформално номиниран от предишния президент и избран с абсолютно единодушие от тогавашния ВСС. Резултатите от това виждаме и до днес.

Може би не много хора в страната знаят, че наближава нов избор на главен прокурор. Още по-малко знаят за неформално обсъжданите вероятни номинации. Но при настоящите обстоятелства имаме пълни основания да смятаме, че ако ние не окажем необходимия (и огромен) натиск, ни чакат поне още 7 години абсурди и беззаконие.

Аз лично имам две конкретни неща наум, които разчитам, че ще направят необходимата промяна възможна. Първото, разбира се, е непрекъснато да сочим подривната роля на прокуратурата във всеки от ежедневните проблеми около нас. Само така мнозинството активни българи ще осъзнаят колко критичен е наближаващия избор. За другата стъпка ще пиша по-късно, но ще се радвам, ако някой сподели собствените си идеи как промяната може да бъде постигната.

А статията, която написах преди 7 години се оказа, че не само предвиди какво ще се случи (то не е трудно), но и дори подцени колко безскрупулна ще остане олигархичната система.

10 коментара:

 1. Здравейте всички които четете моя коментар.
  Реших да коментирам, понеже автора на статията подканва хората да споделят идеите си как може да бъде променена държавата към по-добро. Моето мнение е, че има един единствен начин това да стане: всички българи трябва да се покаят(съжалят и отвърнат) от своето безбожие и атеизъм, да повярват първо, че има Бог и че той възнаграждава тези които го търсят и наказва тези които се отричат от Него, второ да започнат да четат божието слово - Библията и да изпълняват написаното, защото това е единствената книга която Бог е завещал на човечеството и там Той е дал правилата по които човек трябва да живее, и само така човек може да има вяра да получи и вечен живот. Тогава и държавата ще бъде благословенна! Съжалявам ако на някой му се е сторило фанатично или безразлично, но това е Истината...

  ОтговорИзтриване
 2. Досега съм научил, че ако спрягат едно име половин година преди реалния избор, значи не това е "номинираното" име. Т.е. сега по блоговете се пише, че този Сотир ще бъде новия главен и това означава, че ще се плюе по него в следващите месеци.

  Не бих казал, че съм компетентен по темата, но специално за него отзивите са положителни, не е ли така? Всъщност в неговата кандидатура единственото притеснително е подкрепата на Цветанов :)

  @Анонимен: Аз искам да живея добре СЕГА, а не в потенциялен after-life. Твоят план не ми върши работа.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. @uBo: Аз не говоря само за живота след смъртта, макар и да продължава цяла вечност, а в този живот да сме само някакви си 100-200 години, аз говоря и за живеене добре СЕГА, в този живот, макар и ако се надяваме само в този живот то би трябвало да сме най-достойни за съжаление...

   Изтриване
  2. Покаянието е много хубаво, но за съжаление е само част от решението, защото е нещо, което всеки решава за себе си. Ако всеки от нас ежедневно води вътрешни борби, за а постигне покаяние, няма как да наложим това на другите. Като изключим Татарчев (за който можем да допуснем, че ако не на този свят, то поне след него се е покаял) и за Филчев (http://www.mediapool.bg/никола-филчев-не-си-спомнял-дали-е-бил-главен-прокурор-news188888.html), и за Велчев (http://novinite.bg/articles/5776/Velchev-priznava-za-nepalni-razsledvaniya) е видно, че не са се покаяли. Дори да приемем, че Велчев е съжалил, по работата му личи, че не се е отвърнал. Възможностите да му помогнем в това отношение са тъжно малки.

   Затова ние като общество трябва да положим усилие да изберем такива, които с действията си показват, че са се покаяли, нещо като форма на поощрение.

   Изтриване
  3. Разбира се за отзивите за Сотир Цацаров зависи кого питаш. Затова е интересно да се опитаме да потърсим фактите. Оказва се, че има немалко притеснителни факти, добре обобщени от Росен Босев:
   "Именно Цацаров е човекът оставил за постоянно Максим Савов в ареста. "Въпреки че всички доказателства рухваха едно след друго, само и само за да не засегнат авторитета или суетата на председателя, съдебните състави механично потвърждаваха ареста на Максим Савов впоследствие", коментира адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев.

   Районът на Пловдив е печално известен с това, че е сцена на едни от най-унизителните за България осъдителни решения в Страсбург. "Пловдивските съдилища са произвели най-много поводи (в много случаи еднотипни и повтарящи се) за осъдителни решения срещу държавата", коментира наскоро адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев: "Несъмнено това е един от страничните ефекти на особената "наказателна политика" на г-н Цацаров."

   "Много често в България казармените условия се харесват на политиците. При тях няма изненади – който е обявен за бандит, остава в ареста, впоследствие получава тежка присъда, както е било поръчано от Цветан Цветанов или Бойко Борисов по телевизията. В тази предсказуемост се губи идеята за право и законност. Това е голямата жертва, която се дава в такива феодализирани райони като пловдивския.

   В Пловдив осъдителните присъди доближават 99%. Според официалната статистика над 99% от разследванията, внесени в руските съдилища, завършват с осъдителни присъди. За сравнение - дори по времето на Сталин са били около 85%.
   От официалния доклад на българската прокуратура осъдителните присъди по внесените от държавното обвинение дела са 97.6%. Средното ниво за Европа е около 70%… Въпреки че българската прокуратура винаги се хвали с тези числа, наскоро главният прокурор Борис Велчев все пак призна, че оправдателните присъди също са белег на демократичност..."
   http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/08/24/1894425_golemiiat_brat/?sp=1#storystart

   Не знам дали сте чували преди за Екимджиев, но това интервю може да ви бъде интересно: http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=25827&p=1

   А в случая с Максим Савов нарушенията бяха толкова абсурдни, че бързо стана известен и по него е писано много: http://www.svobodata.com/page.php?pid=4853&rid=6

   Така че Цацаров може и да има някакви достойнства, но определено работата му търпи изключително много критика.

   Изтриване
 3. Не мисля, че има едно единствено и най-важно нещо, което като се промени (като променим) всичко останало някак си ще стане по-правилно и по-справедливо....

  Лично мнение: Един човек не може да извърши (промени) много неша. Премени се случват (правят) от критична маса хора (обикновено принадлежащи към елит) подтиквани (заплашвани) от проблем/криза.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Похвални разсъждения!

   А сега ще действаме ли или продължаваме с принципните разсъждения за това как "всичко останало някак си ще стане по-правилно и по-справедливо" и как се образува "критична маса хора". Всъщност и за двете тези имаме всички предпоставки да започнем отнякъде да променяме всичко и да образуваме критична маса. Ако не действаме само разтягаме локуми и демонстрираме нежеланието си да си свършим работата.

   Да видим дали сме научили нещо от Неволята...

   Изтриване
 4. "След дълги години критики на ЕС и САЩ към порочната правораздавателна система, нагласеното кадруване в съдебната власт и вмешателството от страна изпълнителната власт, в момента явно западните партньори на България са разбрали, че тихата дипломация не дава резултат и предприемат публичен натиск спрямо управляващите."
  http://www.mediapool.bg/посланиците-на-ес-и-сащ-изборът-на-новия-всс-е-най-важната-задача-пред-българия-news196955.html
  Натискът отвън се засилва. Дали и този от вътре ще се засили зависи от нас. Не нас българите, а нас - коментиращите тази статия.

  ОтговорИзтриване
 5. http://www.mediapool.bg/как-прокуратурата-провали-разследването-си-за-измамата-сапард-news197758.html

  ОтговорИзтриване
 6. Изумявам се пред овчедушието да бъдат търпени такива безумия:
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5322231

  ОтговорИзтриване