неделя, 27 юли 2008 г.

Жертва на пешка за мат, или легенда за добрия прокурор

По повод абсурдното назначаване на Борис Велчев (младши) за главен прокурор си позволих да напиша една статия с прогноза (20 януари 2006), която ми се виждаше безалтернативна. В крайна сметка си пролича, че е трудно да предвидиш ходовете на управляващата клика, но явно нищо съществено не се е променило. Текстът е препубликуван от ОЩЕ инфо:

Отворените въпроси

Кой е Борис Велчев? Някои ще отговорят: Внукът на едноименния деец от близкото минало. Други ще кажат: Един от прогресивно мислещите преподаватели в Юридическия Факултет на СУ. Трети просто: Една от многото ръце на Георги Първанов или интересите, стоящи зад него. Но факт е, че досега Велчев не е заемал публичен пост, който е така отговорен и на толкова високо ниво, колкото този, който ще заеме днес след вчерашния избор.

Какво можем да очакваме? По въпроса има всевъзможни мнения, кои откровени, кои – не. Аз си позволявам да дам моята прогноза, която явно е много пристрастна, но се основава на наблюденията ми над съвременната политика и начина, по който тя се води в момента от управляващите страната. Пиша този текст с искрената надежда да не се окажа прав и ако някой след време погледне този текст да си каже: “Така си мина и замина и поредната пропагандна спекулация.”

Сценарият

Ето как си представям аз началото на мандата на Борис Велчев: Той е ерудиран и интелигентен човек. Способен е да се представи в добра светлина на непознаващите го. Способен е да направи и това, което все по-голяма част от българското общество очаква от него: да си изпълни задачата на главен прокурор и да повдигне и води пълноценно обвинения към добре известни личности. Аз очаквам, че той наистина ще го направи. Ще свали няколко депутатски имунитета (предполагам, че Софиянски ще е един от първите които ще изгорят), ще започне няколко дела срещу вече безполезни за олигархията престъпни босове. Ще започне да изпълнява функцията на главен прокурор, така както много хора искрено са се надявавяли. Това ще бъде много хубаво, но ще постигне няколко цели, които в голяма степен ще влошат нещата.

Резултатите

Мога да си представя два начина, с които такова поведение на Борис Велчев ще допринесе до затвърждаване на позициите на сегашната олигархия. Това ще притъпи бдителността на обществото и международната общност към доста свенливите и недостатъчни промени в Конституцията, които се планират, в противовес на необходимите цялостни реформи свързани с престъпността и функционирането на съдебната власт в страната. От една страна това ще подсили позициите на Георги Първанов за президентския пост, който явно много му се услажда и той полага огромни усилия да го запази. От друга, ЕС ще оцени усилието на тройната коалиция да се пребори с проблемите чрез подходящ прокурор и няма да държи толкова много на определени неудобни за управлението промени в Конституцията и други закони (лично аз се съмнявам, че в Съюза са толкова късогледи колкото българския народ и, че номерът ще мине и пред тях) Естествено остава и проблемът, че със своето правосъдие, Б. Велчев може и да допринесе за изчистване на тъмния пазар и затвърждаване на позициите на олигархията.

Развръзката

Моето предположение е, че след като тези два критични момента минат, прокуратурата ще продължи да работи постарому. БСП и ДПС ще си останат недосегаеми, а НДСВ - само ако продължи да играе по свирката им. От Евросъюза вече няма да държат на реформите, от което активно се интересуват избирателите в България, като по този начин думата им няма да има същата тежест за намеса във вътрешните работи на страната. Интересна подробност остава как може рязко да бъде осъществена обратната промяна: от предполагаемо обективния Борис Велчев, към някой, който играе по техните правила. Решението е сравнително просто. Новите закони, които ще бъдат гласувани, включват възможността Народното Събрание да гласува недоверие на Главния Прокурор, в случай че той не слуша.

Послепис

Иска ми се да се окажа лош пророк. Но ми се струва, че най-сигурният начин да предотвратя пророчеството е да го споделя.

4 коментара:

 1. http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/11/11/991857_nepravitelstveniiat_sektor_niama_motivi_za_izbora_na/
  ...it's all just a little bit of history repeating...

  ОтговорИзтриване
 2. Борис Велчев тактично подкрепя силните на деня, но едва ли ще забрави лесно кой му е помогнал да стигне до високия пост.
  http://mediapool.bg/show/?storyid=175617&srcpos=3

  ОтговорИзтриване
 3. "Синхронът между властите е показателен. Ако за правосъдното министерство бяха необходими месеци, за да прокарат свои идеи за промяна в основни закони, имащи отношение към съдебната система, то трите дни, за които идеите на Борис Велчев успяха да придобият формата на проект за закон за своеобразен рекорд. Борис Велчев беше един от магистратите, които издигнаха Георги Колев за председател на ВАС, а ръководената от него прокуратура дълго време играеше ролята на юрисконсулт на МВР, като просто легализираше показаните акции и операции."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/07/01/1116389_visshi_konflikti/?sp=4

  ОтговорИзтриване
 4. "С примери: Бях съдия по едно от делата по тъжба на Алексей Петров срещу Едвин Сугарев за факти, част от които са предмет на сегашното наказателно производство срещу Алексей Петров. В оправдателната присъда беше посочено, че подсъдимият Сугарев не е извършил клевета спрямо тъжителя Петров, защото е имал легитимна демократична цел – разгласил е информация, с която е разполагал, макар да не е бил сигурен в достоверността й, за слабости в работата на прокуратурата. И нещо повече, с влязла в сила присъда беше казано, че ако са верни твърденията, с които Сугарев разполага за свързаност на служби на МВР и прокуратурата с престъпни групировки, за всеки гражданин, включително за автора на твърденията, е оправдано да изпитва основателен страх за здравето и живота си, тъй като източникът на неговата застрашеност произтича от самата държавна власт."
  http://www.dnevnik.bg/1763054

  ОтговорИзтриване