петък, 17 юни 2011 г.

В името на монопола

След поредната новина за лобистски законопроект, прокаран от иначе непрекъснато хваленото министерство на Нона Караджова отново се сетих за абсурдното функциониране на българската икономика. В имитация на свободен пазар, тук държавата подкрепя монополи, защото тяхното контролиране е по-лесно за администрацията от регулиране на свободна и конкурентна среда.

Един много интересен пазар в това отношение са комуникациите. Както и в други сфери заради цялата конюктура държава и организирана престъпност работят за консолидиране на пазара. Така чрез много съмнителен процес са се получили 3 кажи-речи монополиста (Виваком, Мтел и Близоо) в първоначално три различни пазара. Обаче заради технологичното развитие от всички комуникационни услуги данните (интернет достъпът) с времето стават най-доходни. За никой от трите монополиста това не е първоначалният пазар, в който са си уредили монополно или картелно положение и сега им се налага да се конкурират. Поради неумението да са конкурентни, този процес се превръща в една гротеска демонстрация на българската реалност и абсолютно незачитане на правата на потребителите. Достатъчно е да отидете с оплакване при която и да е от трите компании (ще се радвам ако някой даде опровергаващи примери в коментарите), за да изпитате пълната драма на неефективни връзки с клиентите.

А заради това, че йерархично-олигополната структура не е достатъчно гъвкава да смогне на темпа на навлизане на технологиите, големите играчи дори не могат да проследят всичките квартални конкуренти, които им ядат пазара чрез нерегулирани услуги. Старите модели са обречени, но ние трябва да им помогнем да си отидат по-бързо.

10 коментара:

 1. Скрапът - нов ред или нов монопол?
  http://dnevnik.bg/1111094

  ОтговорИзтриване
 2. И Софарма - бизнес гигант, благодарение на държавната хранилка: http://platttonnn.blog.bg/novini/2011/11/17/oktopodyt-quot-sofarma-quot.852405

  ОтговорИзтриване
 3. "Достатъчно е да отидете с оплакване при която и да е от трите компании (ще се радвам ако някой даде опровергаващи примери в коментарите), за да изпитате пълната драма на неефективни връзки с клиентите."

  Лично аз имам толкова "забавен" случай с Близу, че ми трябваха и няколко успокоителни медикамента на Софарма... Особено приятно беше да навъртя 12 лв. сметка за телефон и въпреки това да чакам около 15 дни след сключване на договора да ми прекарат интернет. За компетентността на служителите на обслужване клиенти няма дори смисъл да коментирам. Жалко, че не знаех с какво се захващам...

  ОтговорИзтриване
 4. И Цеко Минев е сред любимците на Борисов, на които държавата осигурява предимства, защото не са конкурентоспособни: http://www.webcafe.bg/id_1695566464_Zelen_koridor_za_Vitosha_ski_v_parlamenta

  ОтговорИзтриване
 5. ДСБ също отбелязват подкрепата за монополите: http://www.mediapool.bg/дсб-при-герб-се-извършват-престъпления-срещу-конкуренцията-news188244.html

  Хубаво е да има кой да говори за тези неща пред обществото. Щеше да е още по-хубаво ако говорещите бяха повече.

  ОтговорИзтриване
 6. А със захарта Гриша Ганчев съумява и да монополизира и чужди пазари:
  "Литекс Комерс АД притежава и управлява четири от общо шест рафинерии в България, с общ капацитет от 600 000 мт на година. Компанията създава и развива амбициозна програма за организиране и доставки на сурова захар към Българските рафинерии, както и търговия с бяла захар. Като резултат от правилна политика и стабилност, към момента Литекс Комерс АД има около 65% дял в българския пазар на захар. Установяването на добри позиции в България позволява на Литекс да разшири дейността си и на чужди пазари. През 2003 година компанията придобива собственост в размер на 53% от акциите на единствения захарен завод в Македония."
  http://litexjsc.com/sugar.php

  ОтговорИзтриване
 7. За Химимпорт и монополизирането на българската гражданска авиация: http://www.capital.bg/1744622

  Тук има един интересен детайл: въздушният транспорт в България е малък пазар. Няма как на него да възникнат големи играчи (дори авиомрежата на Химимпорт трябва да разчита на растеж от международни полети). По-лошото е, че продължават синхронизираните усилия на държавата да бъдат провалени всички опити за вътрешни полети от други превозвачи.

  Подобно на първия нискотарифен превозвач, навлязъл в България BexxAir, от страната беше изгонен и първият международен превозвач WizzAir, който беше регистрирал дружество в страната и чрез него осъществяваше вътрешни полети и поддържаща дейност. Това, което от WizzAir не са си дали сметка е, че навлизат в пазар, в който българската организирана престъпност има и монополно положение и политическо влияние над регулаторните власти.

  Като човек, на който често му се налага да лети, мога да гарантирам един на пръв поглед абсурден факт: нискотарифната WizzAir предоставя значително по-добра услуга от националния превозвач Bulgaria Air.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Da Wizzair si vyrshat rabotata za tezi pari.. ot nqkolko godini pytuvam s tqh, i samo edin pyt na Burgas narpaviha zase4ka (nqkakyv telefon v samoeleta se beshe precakal), no pratiha samolet, i makar da kisnahme 8 4asa na letishteto, vse pak uspqhme da pytuvame. Otdelen vypros e, 4e ot letishte Burgas ni dadoha obed, kolkoto da ne umrem ot glad... bez vegetarianska opciq... i nadmenno ni pou4avaha, kolko bili velikodushni pri tova.

   Изтриване
 8. Как Витоша се превръща от екосистема, свързана със София, в монопол на хора със съмнително минало: http://www.mediapool.bg/ски-училища-на-витоша-губят-стотици-хиляди-лева-от-спрените-лифтове-news188945.html

  ОтговорИзтриване
 9. За Софарма изглежда ще се окаже, че монополното положение е добре разработена пропаганда:
  "Според последни статистически данни на IMS Health (световната анализаторска компания за фармацевтичния пазар) пазарният дял на "Софарма" на целия лекарствен пазар е 5.17%, а в болничния пазар 7.24%, заяви Донев. Според него целият пазар на лекарства в България реализира обороти от 2 млрд. лв., а продажбите на "Софарма" са 113.6 млн. лв. годишно."
  http://www.capital.bg/1772472

  ОтговорИзтриване