понеделник, 29 август 2011 г.

Грешката на българското общество

Миналата година премиерът заподозря, че в българската образователна система има проблем. Тези дни Симеон Дянков показа, че е значително по-интелигентен от началника си и посочи едно голямо разминаване в начина, по който се управлява България и този, по който се управляват останалите страни в ЕС. По-конкретно проблемът е, че тук се дават пари на силови министерства, а в останалите страни - за образование, култура и наука.

За да разберем размера на този проблем е хубаво да се вгледаме по-задълбочено в МВР. Ето два много показателни примера за размера на проблема:Оказва се, че в МВР все още са широко разпространени тоталитарно-опортюнистичните методи на работа от комунизма. За 20 години олигархичната клика явно е съумяла да се самоизолира и подсигури.

На фона на тази информация изглежда сме допуснали огромна грешка да позволим двамата най-влиятелни политици в страната да са кадри на МВР. Струва ми се, че вариантите за поправяне на това недоразумение не са много. Все пак на следващите избори ще е хубаво да се постараем повече, ако искаме българското общество да поеме в по-добра посока.

5 коментара:

 1. http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/976544942-Otstranen_sledovatel_Kak_bih_mogla_da_vzema_pari_ot_droga_i_da_kupya_na_detsata_si_neshto_s_tyah.html

  ОтговорИзтриване
 2. А имаме и много възпитаници на Симеоново, които изумително бързо се издигнаха в съдебната система: http://senzacia.net/made-in-bg/служители-от-мвр-дърпат-конците-в-съде-28884

  ОтговорИзтриване
 3. На думи Бойко Борисов не еднократно е заявявал, че се възхищава на Ангела Меркел. Тя говори, че "Ключът за способността на Европа да преодолее предизвикателството на глобализацията е да харчи повече за изследвания и образование и да реформира из основи своя пазар на труда и системата на данъчно облагане, за да възстанови конкурентоспособността" (www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-evropa-triabva-da-raboti-mnogo-za-da-zapazi-shtedrata-si-socialna-sistema,144370/). Той, от своя страна, продължава да се фокусира върху инвестиции в силови структури, именно за сметка на изследвания, образование и реформа на пазара на труда.

  ОтговорИзтриване
 4. За решаването на този проблем можем да взаимстваме опит от Грузия:
  http://e-vestnik.bg/13674

  ОтговорИзтриване
 5. Иначе Симеоновската школа е дълбоко навлязла и във всички ключови неизборни държавни институции:
  http://frognews.bg/news_110944/

  ОтговорИзтриване