петък, 15 юни 2012 г.

Наръчник за протести

По повод протестите против закона на Цеко един приятел публикува списък с препоръки за участниците как да се държат с полицията. Намирам това за много полезно (и навременно), затова го препубликувам. Предполагам, че с годините това ще остарее чрез различни промени в законите, но в близките (надявам се поне) една-две години това за мен е наръчника за протести.

Препоръките могат да се разделят в три групи: 8 препоръчителни, 12 информативни и три за това как да реагирате.

Как да се държите:
 1. Не носете „оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети”.
 2. Не бъдете в „очевидно пияно състояние”. Не бъдете маскирани.
 3. Не причинявайте вреди на хора или вещи.
 4. Не се поддавайте по никой начин на евентуални провокации от страна на полицията. Не си позволявайте никакво словесно или телесно посегателство над полицай.
 5. Не извършвайте никаква „непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие”. Това е подсъдно по Указа за борба с дребното хулиганство.
 6. Не призовавайте към никакво насилие/ престъпления. Протестирайте мирно.
 7. Не се идентифицирайте по никой начин като „организатор” на протеста. Организаторите носят наказателна отговорност за провеждане/ продължаване на забранен/ прекратен от кмета митинг – лишаване от свобода до 1 година.
 8. Имайте готовност да покажете документ за самоличност. В противен случай, полицията може да ви задържи само на това основание.
Знайте, че:
 1. Само кметът или лице, което той изрично писмено е упълномощил за това, може да прекрати незаконосъобразен митинг. Полицията не може да прекрати протеста.
 2. Неразрешен от кмета митинг не е равнозначен на забранен от кмета митинг. Забраната трябва да е изрична и мотивирана.
 3. Ако кметът или негов пълномощник прекратят митинга, участниците са длъжни да се разотидат. В противен случай, носят административно наказателна отговорност (глоба). Това нарушение може да се установи само от длъжностно лице, определено от кмета – а не от полицията.
 4. Полицията може да ви задържи само за 24 часа без разрешение на съда. Длъжни са незабавно да уведомят за задържането ви лице, което вие посочите.
 5. Полицията има право да ви предупреди (и устно) да не извършвате нарушение на обществения ред – каквото е блокирането на пътното движение.
 6. Полицията има право да ви задържи, ако не изпълните тяхно разпореждане, вкл. заповед да освободите пътното платно.
 7. От момента на физическото си задържане имате право на защитник (адвокат).
 8. Полицията е длъжна да издаде писмена заповед за задържането ви (най-късно, в полицейското управление, където ви отведат).
 9. Ако не знаете български, полицията дължи незабавно да ви информира защо ви задържа на разбираем за вас език.
 10. Когато ви задържат, не могат да ви ограничават никакви други права, освен свободното придвижване.
 11. Длъжни са незабавно да ви освободят, щом отпадне основанието за задържането ви. Може да ви обискира само полицай от същия пол.
 12. Полицаите могат да използват сила и помощни средства (например, белезници) срещу вас, само ако: не им се подчинявате или се съпротивлявате; групово нарушавате обществения ред; застрашавате тях или други хора; незаконно заемате обекти. Ако правите тези неща, могат да използват сила/ помощни средства срещу вас, ако това е абсолютно необходимо – когато не могат да постигнат законните си цели по никакъв друг начин. Ако не правите тези неща или не е абсолютно необходимо, не могат да използват никаква сила или физическа принуда.
Реакции:
 1. Ако полицията ви задържи, поискайте незабавно да ви обяснят защо ви задържат. Ако кажат, че е защото не се подчинявате на разпореждане да освободите пътното платно, поискайте да ви освободят веднага щом вече не се намирате на пътното платно – тогава основанието за задържането ви ще е отпаднало и те са длъжни да ви освободят.
 2. Ако полицията ви задържи и не ви освободи, след като освободите пътното платно, поискайте им служебен адвокат незабавно, от момента на физическото ви задържане. Кажете, че имате право на адвокат, но не можете да си го осигурите сами и искате те да ви набавят веднага служебен защитник.
 3. Ако станете обект на физическо насилие от страна на полицията, първата ви работа е да се прегледате при съдебен лекар. Таксата е ниска. След това подавате жалба с приложено медицинско свидетелство в Районна прокуратура.

5 коментара:

 1. Разбирам, че тези съвети са давани от юристите на БХК. Не знаех, но благодаря!
  http://www.plamski.net/protest_24_11_12

  ОтговорИзтриване
 2. Още съвети via Протестна мрежа:
  Полицията привиква разпознати лица от снимков материал. Викат ги в полицията да дават обяснение. Когато отидете в районното: 1. попитайте за какво ви викат.
  2.В какво качество ви викат (на свидетел или на уличено лице)
  3. Ако е свидетел заявете твърдо следното "Няма да давам показания на основание чл. 121 ал.1 от НПК" Там гласи, че свидетелят може да откаже да дава показания, когато могат да го уличат в извършването на престъпление него или негови роднини.
  4. Ако кажат на уличено лице "Заявете, че имате право на адвокат, имате право да се свържете с него и без той да дойде отказвате да давате показания за вас или за някой друг.
  5. Ако въпреки това настояват да кажете били ли сте на площада отново се позовете на горните текстове.

  ОтговорИзтриване
 3. http://noresharski.com/kakvo-tryabva-da-znaete-ako-vi-arestuvat/

  ОтговорИзтриване
 4. На http://grajdanski.bg има доста добри съвети за организацията на обществен натиск и протести.

  ОтговорИзтриване