сряда, 20 февруари 2013 г.

Голямата сметка за ток

Безспорно съвременната електроенергетика е изключително сложна индустрия. И въпреки това не е трудно да се провери, че при все, че има проблеми и корупция в ЕРП-тата, и в частност ЧЕЗ, не там са най-големите проблеми в сектора. На този фон нищо чудно, че някои се осъмниха в причините общественото недоволство да е толкова фокусирано:
Запитах се, защо официално се говори само за ЧЕЗ? Според мен, кучето е зарито в това, какъв е потенциалът да бъде придобита по-голяма част от дружеството, ако акциите му понижат цената си. Другите две ЕРП-та закупиха сами държавния дял от малко под 34%, чиято продажба стартира през 2011г.. При ЧЕЗ обаче, акциите на държавата са придобити от различни посредници (не е ясно за кого).
На мен пък ми направи впечатление наскоро публикуваният списък с дълговете на държавни компании за 2011 г. В този списък 6 от първите 7 най-задлъжнели компании са в енергетиката (другата е БДЖ). От общо 7.7 милиарда лева задължения, близо 5 милиарда са в енергийния сектор. От тях 500 милиона лева са дълг на Топлофикация София и още толкова сумарно на Булгаргаз и Булгартрансгаз, а останалите 4 милиарда са дългове на дружества, занимаващи се с електроенергия, всичките част от Български енергиен холдинг (БЕХ). Една груба сметка показва, че това е дълг от над 1300лв на всеки работещ българин (според данни на НСИ през 2011 в България е имало малко под 3 милиона заети).

Причините за този дълг, както често се случва, се свеждат до смесица от некомпетентност и корупция. Методите на работа в българската електропреносна мрежа са допотопни - например графикът за планиране на доставките тук е седмичен, докато в някои други държави тактът е на половин час. Заради такива проблеми от НЕК не могат да планират адекватно нито консумацията от топлофикационните ТЕЦ, нито новоприсъединените възобновяеми централи. Подобен е и хаосът с пускането на електроенергийна борса, която трябва да определя цените на пазарен принцип, вместо настоящия политически на ДКЕВР. Това са част от причините за големия им дълг. Друга основна причина са задължения за 1.5 милиарда лева, свързани с АЕЦ Белене. В тази сума още не е включена претенцията на Атомстройекспорт за още 2 милиарда лева заради вече произведения реактор. Струва ми се, че така накратко се разбира къде отиват парите от сметките за ток, нещо обяснено по друг начин и от Капитал.

На фона на всичко това няма как да не съм положително впечатлен от призива на президента Плевнелиев да бъде направен независим одит на всички дружества в енергетиката, като изрично споменава НЕК и БЕХ. За съжаление дори при положение, че вината лесно може да се проследи до правителството на Тройната коалиция, без работеща прокуратура ще е трудно част от тези пари да бъде възстановена. Дано все пак една такава ревизия успее да спре поне част от продължаващото източване на тези предприятия.

5 коментара:

 1. Една статия за предимствата на либерализацията с аргументи, примери и изследвания: http://ekipbg.com/2013/02/24/ellib/

  ОтговорИзтриване
 2. На много хора им се иска нещата да са по-прости, отколкото те всъщност са. Ето обяснение на поне част от сложностите: http://www.dw.de/безумията-които-не-виждаме/a-16625612

  ОтговорИзтриване
 3. За съжаление нещата се влошават:
  "Така премиерът в оставка Борисов, който четири години не спря да повтаря колко необезпечени договори е наследил от тройната коалиция, които е трябвало да плаща, завещава същото на бъдещия кабинет. Сумата дори може да се окаже два милиарда повече, ако кметовете вземат да се мобилизират и изпълнят договорените водни проекти.

  Действието в последните изтичащи дни на това правителство може да се разглежда и като превантивна мярка следващите управляващи да не направят ревизия на вече сключени договори, така както стори кабинетът “Борисов” след като взе властта. По отношение на ОПОС бяха прекратени около десетина водни проекти, а стойността на други беше редуцирана, като за това настояваше Европейската комисия.

  Примерът на предишните управляващи за необосновано скъпи проекти обаче явно заради и ГЕРБ. През лятото на 2012 г. зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева ударно подписа договори с общини, предимно управлявани от ГЕРБ, които значително превишиха правилото от 500 евро инвестиция на един жител за проект във водния сектор. Такива са проектите на Банкя, Банско, Несебър, Созопол, Раковски, Нови пазар, Кнежа, Исперих."
  http://www.mediapool.bg/правителството-в-оставка-натовари-с-над-350-млн-лв-следващия-кабинет-news203552.html

  ОтговорИзтриване
 4. А ето как и печално известната КТБ участва в източването на българската енергетика: http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2013/03/07/2015243_firmite_ot_energetikata_sa_durjali_624_mln_leva_v/

  ОтговорИзтриване
 5. Още веднъж от още една гледна точка, този път с повече конкретика: http://ekipbg.com/2013/03/15/pe/

  ОтговорИзтриване