сряда, 23 март 2011 г.

Too Big to Fail*

* в превод на български - прекалено голям, за да се провали

Понятието Too Big to Fail стана особено известно покрай кризата от 2008. То често се използва за глобалните финансови гиганти като Citibank, AIG, RBS, ING и други, които се наложи да бъдат национализирани и с това да бъдат спасени от фалит, който би завлякъл цели държави.

В България като че ли този израз не е толкова популярен. За сметка на това в държава пълна с олигарси със съмнителен произход на парите, е пълно и с тайни зависимости между влиятелните хора в страната. Една значима част от тези зависимости са видими чрез легалните финансови потоци. Това, което се вижда при поглед към тези потоци е, че българската икономика в прекалено голяма степен зависи от легалната страна на техния бизнес. Предприятия като Нефтохим контролиран от Валентин Златев и Химимпорт (собственик например на популярните сред обществото BulgariaAir и HemusAir) на небезизвестната ТИМ са само част от тези критични за България компании.

На фона на това добрата новина е, че свободният пазар наказва манипулативното поведение. В резултат на това, в момента най-големите предприятия на борсата привидно не са пряко свързани с българските олигарси.

Но в крайна сметка олигархични или не, организациите, които са too big to fail са вредни за икономиката. Част от борбата, както срещу пазарните манипулации, така и срещу организираната престъпност, включва промяна на политиката на толериране на големите инвеститори и насочване на усилията към подкрепа на дребния и среден бизнес, както това става в развитите икономики. Много малко български политици говорят за това, но то е един от основните приоритети за Мартин Димитров.

7 коментара:

  1. Георги Ангелов опровергава тезата на Борисов, че българската икономика зависи от данъчните постъпления от Лукойл: http://ikonomika.org/?p=5363

    ОтговорИзтриване
  2. За да сме обективни, трябва да кажем, че Йорданка Фандъкова е много активна в подкрепата си за прокарване на обучение по предприемачество (неразривно свързано с дребния и среден бизнес). Високо ценя това и се надявам с усилията си да успее да привлече вниманието и на други политици.
    http://bnt.bg/bg/news/view/13797/flameCandle70x80px.swf

    ОтговорИзтриване
  3. Как преживява малкият и среден бизнес в Русия
    "Тези предприятия произвеждат 10-15% от БВП, докато в повечето страни от Европейския съюз делът на малките и средни предприятия (МСП) в БВП е около и над 50%."
    (http://www.investor.bg/news/article/116097/335.html)

    ОтговорИзтриване
  4. "в държава пълна с олигарси със съмнителен произход на парите, е пълно и с тайни зависимости между влиятелните хора в страната"
    --------------
    Аз пък си мисля, че това важи за всяка държава. И никой политик, независимо дали на власт или в опозиция, не го е еня. Ако беше обратното щяха да бъдат забранени офшорните зони. Ако няма офшорни зони няма да има и съмнителен произход на пари. Обаче не съм чул някой политик да иска такова нещо. Което значи, че на никой не му пука и всички са от движението СДС - Стани Да Седна. Това е простата истина, останалото са приказки за наивници. Затова, по-полека с пропагандата, че някой политик бил по-така от другите. Няма такова нещо, всички са еднакви. Което пак да повторя, най-добре личи от споменатия факт - доброжелателното отношение към офшорните зони.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за коментара!

    Конкретно за офшорните зони, кой има властта да ги забрани? И какъв би бил механизмът за забрана? Какви са зависимостите (експозицията) на държавата и икономиката от капиталите от тези офшорни зони? Това са въпроси, на които мисля, че трябва да си отговорим, преди да говорим за забрана. Но определено по света има примери за подобни ограничения. Ако не греша, частните пенсионните фондове в България не могат.

    Политиците не са еднакви (http://mapto-on.blogspot.com/2008/07/blog-post_27.html). Например Румен Петков и Трайчо Трайков не се ли различават? Мисля, че повечето от нас, изправени пред избор между тях, ще предпочетат втория във всяко отношение. Дори най-цинично да приемем, че за всички политици единствената ценност са парите, определено има разлика в начина по който постигат целите си.

    А що се отнася до пропагандата, не виждам нищо лошо в нея. Дори мисля, че е важно, да споделям разбирането и изводите си по определени теми (http://mapto-on.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html).

    ОтговорИзтриване
  6. За Химимпорт:
    http://www.investor.bg/news/article/118817/363.html
    Няма как да се съглася, че "няма лоши инвеститори… има слаби регулатори". Разбира се е естествено за регулатора социалната отговорност да е по-голям приоритет от печалбата, но бизнес, ръководен само от финансовата страна е безпочвен и е обречен на израждане към злоупотреба.

    ОтговорИзтриване
  7. За съжаление изводът, че пазарът наказва олигарсите издиша. БФБ е прекалено далеч от свободен пазар. Това се вижда както от връзките на някои компании в челната група (виж коментарите под http://mapto-on.blogspot.com/2011/06/blog-post_17.html), така и от факта, че понастоящем най-голяма капитализация има дружество, чиято стойност се дължи основно на патент, пазен в тайна (http://profit.bg/news/article/nid-87309.html). Значението на израза "публична компания" е доста по-различен.

    ОтговорИзтриване