неделя, 13 март 2011 г.

Особености на българската бизнес среда

В едно интервю за Дневник, Кристофор Павлов от Уникредит Булбанк много изчерпателно описва икономическата ситуация на България, както в национален, така и в глобален план.

Например той споменава една много голяма пречка пред предприемачите в България:
Представете си, ако имате малък хотел и трябва да се конкурирате с предприемачи, които просто не се интересуват от това точно колко печелят или губят, тъй като парите им са дошли от контрабанда с цигари или измами с ДДС например. В такава ситуация, независимо от това, че предлагате по-конкурентен продукт, няма как да изместите такъв играч от пазара просто защото за него пазарната логика не важи.
Както и много други коментатори, той говори за задачите пред правителството като ги разделя в три групи. Това са корупция, балансът качество-цена в администрацията и усилия за улесняване конкуренцията в продуктовите пазари.

Цялото интервю е много интересно и показва как точно различни външни влияния и политически решения се отразяват на всеки от нас.

1 коментар:

  1. Една презентация за TED, която описва как въпросният бизнес с прани пари се вписва в глобалните мрежи на организираната престъпност: http://www.ted.com/talks/misha_glenny_investigates_global_crime_networks.html
    България я има спомената няколко пъти. Другото интересно е, че една от другите най-проблематични точки е Лондонското Сити, заради привлекателността му като място, където не питат откъде идват парите. Голяма част от британската икономика се крепи на това.

    ОтговорИзтриване