четвъртък, 28 юли 2016 г.

Нуждата от реформа в прокуратурата на България, обяснена за деца

Тези дни в социалните мрежи се разпространява статия озаглавена "Съдебната реформа в България, обяснена за деца". Предвид сериозните проблеми с престъпността и правосъдието в страната, смятам за много важно повече хора да разберат как независимото правосъдие е част от решението на проблемите. Статии като тази са начинът повече хора да осъзнаят, къде се коренят болшинството от тези проблеми.

Това, което не е споменато в обяснението на съдебната реформа е, че има пряка и непосредствена зависимост между масовите злоупотреби в държавата (от нагласени конкурси до крадене на едро) и нефункциониращата прокуратура.

Прокуратурата е тази, която защитава обществения интерес. Това означава, че независимо дали става дума за държавни или частни дружества, по един или друг начин прокуратурата е тази, която трябва да следи да се спазва закона. При държавните, тя трябва да повдига обвинения за злоупотреби в ущърб на държавата от страна на фирменото ръководство, което носи отговорност за съответното дружество.

При частните дружества, съществуват регулаторни органи, които трябва да осигурят справедлива бизнес среда чрез защита на конкуренцията, потребителите, професионалната етика, природата и т.н. Но именно прокуратурата е тази, която трябва да гарантира, че когато тези регулаторни органи не защитават държавния и обществения интерес, на тях ще им бъде потърсена отговорност.

Прокуратурата е тази, чиято изключителното право и отговорност е да защитава интереса на държавата - тя е държавно обвинение. А както е обяснено в статията, йерархичната ѝ структура свежда отговорността за такива решения единствено до ръководителя на прокуратурата. По този начин той получава възможност еднолично да решава кой да бъде преследван и кой - не, независимо от реалните обстоятелства. Въпреки че съдът трябва да оцени кой е прав и кой не, в административното правосъдие, прокуратурата е тази, която набавя необходимите доказателства на съда. А как може един съдия да направи обективна преценка, като разполага само с манипулативно подбрани материали?

В момента тази длъжност се заема от Сотир Цацаров, но през годините всички главни прокурори без изключение - Татарчев, Филчев и Борис Велчев са използвали тази изключителна концентрация на власт, за да играят своите собствени игри.

Ако тази статия Ви е била полезна, може да оцените и следващите по темата. В Нуждата от реформа в прокуратурата, обяснена за военни се обяснява как точно структурата на прокуратурата е разграничаващ фактор между правови и тоталитарни държави. В Нуждата от реформа в прокуратурата, обяснена за програмисти се обяснява как точно прокуратурата е отговорна за осигуряването на справедливост в едно общество.

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Търсите истинска компания за финансов заем, която да предостави заем от 10 000 евро до 10 000 000 евро (за търговски или бизнес заеми, лични заеми, лични заеми, ипотечни кредити, автомобилни кредити, кредити за консолидация на дълга, заеми за рисков капитал, здравни заеми и др. ))
    Или по някаква причина му е отказан кредит от банка или финансова институция?
    Кандидатствайте сега и вземете истински финансов заем. Обработен и одобрен за 3 дни.
    ПАЦИФИЧЕН ФИНАНСОВ ФИНАНСОВ ПОДПИСАНИЕ Ние сме международен кредитор, който предоставя реални финансови заеми на физически лица и компании с ниска лихва от 2% с валидна лична карта или международен паспорт на вашата страна за проверка.
    Погасяването на кредита започва на 1 (една) година след получаване на заема и срокът на погасяване е от 3 до 35 години.

    За незабавен отговор и обработете молбата си за границата в рамките на 2 работни дни
    Свържете се директно с нас чрез този имейл: pacificfinancialloanfirm@gmail.com

    Свържете се с нас със следната информация:

    Пълно име: ____________________________
    Количеството пари, необходими като заем: ________________
    Кредитен срок: _________________________
    Цел на заема: ______________________
    Рожден ден: ___________________________
    Пол: _______________________________
    Брачен статус: __________________________
    Адрес за контакт: _______________________
    Град / Пощенски код: __________________________
    Страна: _______________________________
    Професия: ____________________________
    Мобилен телефон: __________________________

    Изпратете заявката си за незабавен отговор на адрес: pacificfinancialloanfirm@gmail.com

    благодаря

    Главен изпълнителен директор г-жа Виктория Джонсън

    ОтговорИзтриване