понеделник, 30 ноември 2009 г.

Може ли да съществува независима телевизия в България?

В контекста на по-широка дискусия в цял свят и за всякакви медии, така зададен въпросът е може би прекалено конкретен. Но за да избегна "може би" частта поставям въпроса така.

Поводът е спирането на Re:TV. Съобщението от телевизията има доста претенциозни заявки, но за мен важно е да се обърне внимание на тази част и мисля, че тя не може да бъде оспорена:
...Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация "Граждански медии", но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин.

Недългият престой на Re:TV на телевизионния пазар показа и нещо друго. Има огромни бариери за влизането на нови участници и поради това няма конкуренция и разнообразие на мнения. Регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар. Разбиването на този порочен модел е ключово за българското общество и за обществения дебат, но се оказа непосилна задача за Re:TV...

1 коментар:

  1. В момент когато Прокопиев и Павлов/Донев се опракват от медиен тормоз и селективно представяне на новините някой друг им задава въпроса "Защо не са публикували информация от България, която явно в други страни смятат, че е от европейско значение?"
    http://bivol.bg/simolacia.html
    За съжаление това, което много хора в България не разбират е, че ако не дадеш личен пример, не можеш да очакваш разбиране от околните.

    ОтговорИзтриване