събота, 27 юли 2019 г.

Политическия цикъл на българското общество

България има голям проблем. Този проблем не е, че в рамките на няколко месеца спря търговския регистър и от НАП изтече информация, че незаконно се профилират граждани на база доходите им. Не и, че за тези икономически катастрофи няма да бъдат повдигнати обвинения на никого. Всичко това са симптоми. Първоизточникът на проблема е, че в държавата все още са много силни основни механизми от комунизма. Но за много хора отвореният въпрос е как това може да се промени. Пиша тази статия, за да обобщя ситуацията и още веднъж, за да я направя очевидна за всеки.


Сега, в края на безконтролния мандат на Сотир Цацаров, и под заплаха от мандат на неадекватния Иван Гешев е повече от ясно, че дългосрочното решение е съдебна реформа.Но политиците не искат да я реализират, избирателите не гласуват за реформатори, реформаторите не могат да достигнат до избирателите в средните градове и малките населени места, прокуратурата тероризира всеки, който спомене каквато и да било реформа, а политиците си избират удобен главен прокурор, който да контролира цялата прокуратура в желязна хватка.
Трябва да открием как да разбием този порочен кръг по някакъв начин. Просто сега е моментът за избор на нов главен прокурор и това е най-рядкото събитие от описания цикъл.
Това е възможност да бъдат натиснати политиците да проведат съдебна реформа, да бъде обяснен на избирателите порочния кръг, малките градове да чуят за нуждата от реформа, прокуратурата да отпусне хватката си, а на политиците да бъде търсена сметка за а тоталитарния механизъм, по който ползват прокуратурата.
Това се случва в момента...

Няма коментари:

Публикуване на коментар